Keresés...

Egyenlő jogok férfiaknak és nőknek. Álom vagy valóság?

23 országban készített kutatást az Ipsos 2016. január 22. és február 5. között, 17 ezer felnőtt válaszadó körében.

Hazánkban teljes nemi egyenjogúság van a karriercélok megvalósításában. Ezt az állítást a megkérdezett nők pontosan fele osztja, míg a másik 50% szerint nem igaz, hogy a férfiak és nők azonos lehetőségekkel rendelkeznek. Az emberek 83%-a úgy tapasztalja, egyenlő elbírálás elve érvényesül, 16% szerint viszont nem a teljesítmény és a szaktudás számít, hanem, hogy férfi vagy nő a munkavállaló. Társadalmi, politikai és gazdasági jogok tekintetében a válaszadók kétharmada egyenlőséget tapasztal férfiak és nők között, egyharmaduk ennek ellenkezőjét éli meg - az Ipsos 23 országos, több mint 17 ezer válaszadót lefedő kutatása alapján.

A nemzetközi átlag szerint a nők 60%-a érzi úgy, hogy egyenlő esélyei vannak a férfiakkal szakmai álmaik valóra váltására. Ennél jóval többen értenek egyet az állítással Argentínában (71%), Lengyelországban (72%), Indiában (74%), Kanadában, Peruban és Svédországban (76%), Kínában és Oroszországban (85%). Ahol kevéssé tapasztalnak esélyegyenlőséget: Spanyolország (28%), Brazília (35%), Törökország (37%), Dél-Korea (38%), Japán (39%). Magyarországon korcsoportos bontásban a 35 év alattiak körében érzik legtöbben (58%), úgy, hogy azonos esélyekkel indulnak. Anyagi helyzet szerint pedig a legjobban élők (77%).

Egyenlő pályák, egyenlő esélyek. A képesség és a tehetség számít, nem a nem. A nemzetközi nagyátlag szerint közel 90 %-nyian osztják ezt az álláspontot nemtől, életkortól, anyagi helyzettől, családi állapottól és végzettségtől függetlenül. A nemzetek közül, a svédek emelkednek ki, náluk mérték a legmagasabb értéket, ami 97%. Japánban a legalacsonyabb az egyetértés, de ott is 70%. Hazánkban ennek az állításnak a válaszaiban mérték a legmagasabb értékeket. A férfiak 80% szerint a képesség dönt, s nem az, hogy férfi vagy nő a munkavállaló, míg a nők 86%-a állította ezt.

Társadalmi, politikai és gazdasági jogok terén egyenjogúság van: 23 ország válaszadóinak 72%-a állította ezt. Az eredményt nem befolyásolta érdemben sem életkor, sem anyagi helyzet, sem családi állapot, de még a végzettség sem. A legalacsonyabb érték Oroszországé: 47%. A magyarok válaszai alapján mért eredmény a nemzetközi átlagnál kissé alacsonyabb, 67%-os. A férfiak és a nők véleménye között hazánkban csak enyhe eltérés mutatkozik: 64 illetve 71%.




 
Elejére!