Keresés...

A sport mint támogató faktor

A rendszeres sportolás hozzájárul a hallgatók tanulmányi elkötelezettségéhez – írja könyvében a Debreceni Egyetem munkatársa.


Kovács Klára, a Debreceni Egyetem ifjú doktora, aki Humán Tudományok Doktori Iskola neveléstudományi alprogramjában végezte tanulmányait, a partiumi hallgatók sportolási szokásait vizsgálta, arra kereste a választ, hogy milyen tényezők befolyásolják ezeket, illetve, milyen védő- és támogató hatással vannak a sportolási szokások a hallgatók jóllétére és tanulmányi eredményességére. A sportolás mint támogató faktor a felsőoktatásban című kötetét február 17-én mutatták be a Debreceni Egyetemen.

A könyvbemutatón Bács Zoltán kancellár hangsúlyozta, hogy a Debreceni Egyetemen több mint tíz évvel ezelőtt elindított sportfejlesztési program tudományosan is igazolást nyert, és a továbbiakban is minden lehetőséget megad az intézmény a hallgatóknak, hogy részt tudjanak venni sporttevékenységekben.

- A Debreceni Egyetem stratégiai együttműködést kötött a Testnevelési Egyetemmel, amely szakegyetemként, míg a debreceni intézmény universitasként szolgálja a hazai sport érdekeit. Debrecenben már most is több tudományterület – társadalomtudományok, orvosi, műszaki és gazdasági – foglalkozik sportot érintő kutatásokkal – tette hozzá a kancellár.

A Testnevelési Egyetem rektorhelyettese, Hamar Pál kiemelte a téma újdonságát, és hangsúlyozta, hogy a sportolás és tanulás nem egymást kizáró tényezők, az intenzív sporttevékenység nemcsak rendszerszeretővé és fegyelmezetté teszi az embert, de a tanulmányokra is pozitívan hat.

A könyv szerzője, Kovács Klára is arra a megállapításra jutott, hogy az egyetem falain belül szervezett szabadidős tevékenységek, így a sport is, a diákok eredményességét támogatják. A rendszeres sportolás támogató faktorként hozzájárul a hallgatók tanulmányi elkötelezettségéhez, pozitív jövőképéhez, tanulmányi önbizalmához, melyek az akadémiai eredményesség dimenziói.

Kovács Klára a jövőben arra a kérdésre keresi a választ, hogy a felsőoktatási intézmények hogyan befolyásolhatják a sportolási szokásokat. Partium mellett Erdélyben, Kárpátalján, a Felvidéken és a Vajdaságban is kutatná a felsőoktatási intézmények hallgatói szokásait.


 
Elejére!