Keresés...

Parabéneket találtak delfinekben és más tengeri emlősökben

Bár szerettünk volna egy kellemesebb hírt szentelni a Vizes Élőhelyek Világnapjának, sajnos egy olyan kutatás jutott el hozzánk, ami nem fest jó képet a vizi élőlényekkel kapcsolatban. Az Amerikai Kémiai Társaság ugyanis parabéneket és ezek melléktermékeit mutatta ki olyan vizi állatokban, mint a delfin, a jegesmedve és a tengeri vidra.


A natúr kozmetikumokat gyártó- és forgalmazó cégek egyik legfontosabb üzenete a parabén mentesség és a hagyományos kozmetikumok gyártói közül is egyre több hirdeti úgy termékeit, hogy azok mentesek ettől a vagyülettől. A parabéneknek nevezett általános kozmetikum-és gyógyszertartósítók termékek ezreiben megtalálhatók – így az amerikai termékek legnagyobb részében, még annak ellenére is, hogy a legutóbbi kutatási eredmények szerint az ilyen összetevők egészségkárosító hatásúak. A kutatók egy új felvetése szerint az antimikrobiális anyagok még a tengeri emlősök szöveteiben is fellelhetőek, így a delfinekében, a tengeri vidrákéban vagy a jegesmedvékében. A kutatási eredményeket az Amerikai Kémiai Társaság (American Chemical Society – ACS) lapjában (Environmental Science & Technology) közölték.

A gyártók az 1950-es évek óta adnak parabéneket különböző krémekhez, dekorkozmetikumokhoz, ételekhez és gyógyszerészeti készítményekhez azzal a céllal, hogy megelőzzék a baktériumok elszaporodását és növeljék a termékek szavatossági idejét. A kutatások azonban kimutatták, hogy a parabének és azok melléktermékei az állatok szervezetében az ösztrogénhez hasonlóan működhetnek. Bár az emberre gyakorolt hatásai még nem ismertek, az amerikai Betegség Felügyeleti és Megelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) elemzései szerint a kísérletben résztvevők vizeletében kimutatható parabénszint volt megfigyelhető. Mivel ezek a tartósító anyagok számtalan termékben megtalálhatók, a csatornarendszerbe is bekerülnek, ezáltal a pedig a környezetbe. Kurunthachalam Kannan és kollégái ennek nyomán azt vizsgálták, vajon a tengeri állatok szervezetében is megtalálhatók-e a parabének.

A kutatás során Florida, Kalifornia, Washington és Alaszka partjain élő, 8 tengeri emlős faj 121 szövetmintáját vizsgálták. A felmérésben számos szövetmintában találtak metil-parabént, sőt, egy 4-hidroxibenzoesavnak nevezett (4-HB) metil-parabént minden egyes mintában kimutattak. A metalbolit természetes körülmények között is megtalálható a növényekben, de a kutatók szerint a mintákban talált metil-parabén és a 4-HB közötti pozitív összefüggés arra utal, hogy azok mesterséges forrásokból származnak. Hozzátették, további kutatások szükségesek ahhoz, hogy meghatározzák, ezek az anyagok milyen potenciális egészségügyi kockázatot jelentenek.

By szamartej.hu


 
Elejére!