Keresés...

Szívünk az életünk!


A prevencióra és a szívbarát környezet kialakításának fontosságára hívják fel idén a figyelmet a szívünk napján, szeptember 26-án a Fórumban.


Hazánkban 20-30 ezer infarktust diagnosztizálnak évente. Míg 20 évvel ezelőtt a kórházba került betegek 20-30 százaléka egy héten belül életét vesztette az infarktus következményeként, addig napjainkban ez az arány 3-4 százalékra csökkent, összességében azonban a betegek 12-15 százaléka belehal az infarktusba. Vagyis javultak a terápiás technikák, illetve modern és hatékony gyógyszerek állnak rendelkezésre, így évente 8-9 ezerrel többen élik túl az infarktust, mint korábban, ám még mindig lehetne javítani a statisztikán – jelentette ki Édes István professzor, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai Klinikájának igazgatója a szeptember 26-i, szívünk napi rendezvény hétfői sajtótájékoztatóján.

  "A lakosság fele magas vérnyomásban szenved, attól függetlenül, hogy tud róla vagy sem. Akik pedig tudják, hogy problémájuk van, azoknak is csak a fele kap megfelelő gyógyszeres kezelést" – hangsúlyozta Bedő Zoltán, a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet kardiológus főorvosa.

A Kardiológiai Világszövetség kezdeményezésére 2000 óta világszerte megrendezik a szív világnapját, melynek városunkban szombaton 10 órától a Fórum bevásárlóközpont ad helyet a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai Klinikájának szakmai irányításával és a Kenézy Kórház kardiológiai osztályának együttműködésével. Az idei rendezvény jelmondata „Szívünk az életünk!”, aminek a jegyében a prevenció és az egészséges környezet kerül középpontba, hiszen a szívbetegségeket megelőzni könnyebb, mint kezelni.

A rendezvényen színes programokkal, szakorvosi tanácsadással, előadásokkal és ingyenes szűrővizsgálatokkal – mások mellett vérnyomás-, vércukor-, koleszterinszint-méréssel, valamint EKG-val – várják az érdeklődőket. A szakemberek tapasztalatai szerint minden ötödik résztvevőnél találnak olyan, a normálistól elérő értéket, ami kezelést is igényel.

Az egészséges életmód mellett a mozgás és sport fontosságára kívánják felhívni a figyelmet azzal, hogy a szívünk napjával egy időben szervezik meg az 5. Fórum-futást.



 
Elejére!