Keresés...

Mitől jó egy gyerekkönyv? Mondja meg az illetékes!


A 2014 őszén indult „Szívünk rajta” kezdeményezés segítségével könnyebben eligazodhatunk a gyerekkönyvek piacán, hiszen a program tematizálva ajánlja a szakmai bizottság által kiválasztott könyveket.


A „Szívünk rajta” könyvajánló program segíti az eligazodását a gyerekkönyvek piacán, és nem felejti el, hogy a szülő is olvas, ezért a gyerekneveléssel kapcsolatos kiadványok közötti választást is igyekszik megkönnyíteni. A program részeként egy szakmai csapat négy kategóriában ítélheti oda azt a megkülönböztető jelzést, egy virtuális matricát, ami a programot elindító Bookline és UNICEF Magyar Bizottság elképzelései szerint megkönnyíti a könyvet vásárló szülők és gyermekek helyzetét.
A „Szívünk rajta” program őszi fordulójába rekordszámú, több mint 80 ajánlás érkezett, így a szakmai bizottságnak nem volt könnyű dolga, hogy kiválassza a négy kategória legfontosabb könyveit. Összesen 23 alkotás kapott pozitív értékelést, és került be a program négy kategóriájának valamelyikébe (Mesél, Segít neki, Segít neked, Fejleszt). A szakmai bizottság tagjai: Dr. Kádár Annamária gyerekpszichológus, D. Tóth Kriszta író, az UNICEF nagykövete, Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, Magyarósi Éva szobrász, animációs rendező, könyvillusztrátor, Nagy Ervin színész, Ruff Orsolya újságíró, Bényei Judit, a MOME egyetemi docense, és a Budapesti Óbudai Nagy László Általános Iskola, illetve a Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola gyerekei.

A könyvpiac forgalmának 25 százalékát teszik ki a gyerek- és ifjúsági könyvek, hiszen még ma is sokan gondolják úgy, hogy egy gyerek számára a könyv a tökéletes ajándék. Az eladások nagyobbik részét a kisebb gyerekek számára írt könyvek teszik ki, a kiskamaszkorba lépve csökken a vásárlói kedv.
– A gyerekkönyvek itthon szerencsére egyre igényesebb kiadványok, hiszen nem elég a tartalmi minőségre figyelni, a gyerekkönyv kiadása esztétikai és vizuális nevelési célt is szolgál egyben. – fejti ki Gyurkó Szilvia, gyermekjogász, a program egyik ötletgazdája.

A szakmai bizottság gyerek értékelései semmihez sem hasonlítható színt visznek a zsűrizésbe. Szerintük Csukás István Süsüjét minden gyereknek érdemes elolvasnia, hiszen ez a történet egy olyan sárkányról szól, akit családtagjai kitagadnak, kirekesztenek és elítélnek, csak azért, mert ő más. A gyerekek úgy látják, hogy ez a mi világunkban sem ritka, hiszen sokszor a külső, vagy éppen a testi adottságok alapján ítélkezünk. A Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola tanulója, a könyvek egyik értékelője szerint nagyon jó dolog, hogy Süsü története nemcsak azt mutatja meg, hogy mi a helyes és szép , hanem az ellenpéldát is, amivel megbánthatunk másokat. A gyerekek ismerik ezt a rossz érzést, emiatt tudnak azonosulni Süsüvel, és az ő vicces és tanulságos meséjével, amelyben szerintük minden a helyén van. A program javasolta könyvek a régi klasszikus Pom Pomtól kezdve, Janikovszky Éva művein át a roma lány szerelmi életét bemutató Paprika és Rózsáig, Prakter Mariann kedves meséjéig, egészen Lackfi János és Vörös István mindenki által ismert versek átköltését bemutató verseskötetéig, az Apám kakasáig mind tartalomban és illusztrációban a legmagasabb minőséget képviselik.

Bár a szakmai bizottság tagjai között időnként előfordultak viták és véleménykülönbségek, egy dologban kérdés nélkül mindenki egyetértett: a gyerekek sehol ne nélkülözzenek. Ennek érdekében a Bookline több ezer tisztálkodó terméket juttatott el a „Szívünk rajta” program segítségével a Menedék Egyesületnek, akik rászoruló családoknak juttatják el azokat.

A „Szívünk rajta” program újraindul, a szervezők továbbra is várják a könyvajánlásokat:
http://bookline.hu/szivunkrajta Ajánlások menüpont







 
Elejére!