Keresés...

Innováció és gyakorlati képzés egy helyen

Sajtokat, szuvidált termékeket, liofilizált fűszereket, valamint különböző lisztekből készült kekszeket is kóstolhattak, akik részt vettek a Debreceni Egyetem élelmiszertechnológiai tanüzemének nyílt napján.


A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Böszörményi úti campusán 2015-ben átadott multifunkciós létesítmény egy élelmiszeripari oktatási és innovációs bázis, célja az egyetem oktatással-gyakorlati képzéssel kapcsolatos szolgáltatásai színvonalának javítása. Tej-, hús-, zöldség-gyümölcs feldolgozási, sütő-, malomipari, valamint tésztagyártási munkafolyamatok bemutatására alkalmas üzem, ami egyben korszerű, innovatív gyakorlati képzőhely. A komplexumot az Uniós Fejlesztések Nyílt Napja rendezvénysorozat keretében mutatták be.

"Az Észak-Alföld mint agrár-jellegű régió jelentős élelmiszer alapanyag-előállító bázissal rendelkezik, azonban a feldolgozóipar fejlettsége elmarad a kívánatostól. A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara kiemelt oktatási és kutatás-fejlesztési területnek tekinti a mezőgazdaságot és élelmiszeripart, célja a hazai vállalkozások, elsősorban a kis- és középvállalkozások támogatása. Emiatt hoztuk létre ezt a fejlesztő-képző bázist" – fogalmazott bevezető előadásában Stündl László, a kar dékánhelyettese.

A hallgatók gyakorlati képzése mellett egészségvédő és funkcionális élelmiszerek fejlesztésére, valamint innovatív és hagyományos élelmiszeripari technológiák bemutatására is lehetőséget nyújt a tanüzem. Az egyetemen felhalmozott K+F+I eredmények gyakorlatba ültetését, ezáltal a vállalkozások és a kutatási szféra közötti együttműködéseket, illetve a partnerségi kapcsolatok erősítését is szolgálja.

"A hungarikumok és tájjellegű ételek népszerűsítésével a projekt hozzájárul a társadalmi szemléletformáláshoz, ezáltal a természetes alapanyagú termékek iránti kereslet erősítéséhez. A munkaerőpiaci kulcskompetenciák fejlesztésével és a versenyképes tudás átadásával hosszú távon hozzájárulunk az élelmiszergazdaság versenyképességének javításához, valamint támogatjuk Debrecen innovációra épülő gazdasági és tudásközponttá válását" – tette hozzá Stündl László.

A látogatók az előadást követően bejárták a létesítmény üzemeit, megismerhették a rendelkezésre álló, modern élelmiszeripari technológiákat, végül innovatív élelmiszereket: sajtféleségek, tejitalokat, szuvidált termékeket, liofilizált fűszereket, gluténmentes és különböző lisztekből készült kekszeket kóstolhattak.

Sajtokat, szuvidált termékeket, liofilizált fűszereket, valamint különböző lisztekből készült kekszeket is kóstolhattak, akik részt vettek a Debreceni Egyetem élelmiszertechnológiai tanüzemének nyílt napján.

 
Elejére!