Keresés...

Rekord a Food Day-en!

Minden eddiginél több látogatója volt a Debreceni Egyetemen tanuló külföldi hallgatók gasztronómiai fesztiváljának, az International Food Day-nek.


Sushi, menta chutney, svéd hot-dog,  kebab, baklava, zöldséges kuszkusz, shirazi saláta, tradícionális tahini sütemény és rizspuding – kulturális forgatag és megannyi különlegesség várta április 22-én délután a Debreceni Egyetemre látogatókat. Az egyetem Hallgatói Önkormányzatának az országban egyedüliként működő külföldi hallgatókat tömörítő Kari Hallgatói Részönkormányzata, az International Student Union tizenegyedik alkalommal rendezte meg gasztronómiai fesztiválját, az International Food Dayt. Az egésznapos programon 15 ország mintegy száz hallgatója készítette el nemzeti ételét. A nemzeti specialitásokat több mint ötezer érdeklődő kóstolta meg.

 "Ez a legnagyobb olyan rendezvény, amit magyar és külföldi hallgatók közösen szerveznek és közösen is vesznek rajta részt. A legfőbb célunk, hogy a nemzetek közötti együttműködést ezzel is segítsük" – mondta Kovács Zoltán, a DEHÖK elnöki megbízottja, a rendezvény szervezője.

A Debreceni Egyetem mind a 14 karán tanulnak külföldi diákok, több mint négyezren. Közülük a legtöbben az Általános Orvostudományi Karon. A megnyitón a kar dékánja, Mátyus László köszöntette a hallgatókat. Szilvássy Zoltán rektor a fesztivál kapcsán kiemelte: hatalmas az érdeklődés a debreceni képzések iránt, ami már nem csupán az orvosképzést jeleni, hanem a műszaki és agrár területeken is egyre több a külföldi jelentkező.

  "Orvos-, fogorvostan és gyógyszerész hallgatóból 3-4-szer annyi akar nálunk tanulni, mint ahánynak megtudjuk tanítani a szakmát. Most 3000 körül van az angol nyelvű képzésben résztvevők száma és több mint 10000 az érdeklődő. Ezekben a szakmáknak speciális igénye, hogy sem beteg, sem idegen nyelven beszélő orvos-oktató nélkül tud működni. Az orvos-oktatóink megvannak, de a gyakorlati képzőhelyek száma korlátozott. Azonban a közel jövőben várható egészségügyi intézményi integrációk és együttműködések ehhez biztosíthatják a szükséges hátteret. A városon belül a Kenézy Gyula Kórház és az egyetem integrációja jelent majd jelentős gyakorlati képzőhely-bővülést. Emellett az egyetem vonzáskörzetében lévő nagy megyei kórházakkal kívánunk az eddigiekhez képest szorosabban együttműködni a térítéses orvosképzés kapcsán" – fogalmazott Szilvássy Zoltán rektor a Campus Rádió helyszíni élő adásában.

Az International Food Day-en tizenöt ország csapatának nemzeti különlegességeit kóstolhatták meg a kilátogatók. Az indiaiaknál sült rizst és csirke curryt, a japánoknál sushit, a jordánoknál bárányhúsos beduin specialitást, az egyiptomiaknál rizspudingot kínáltak. A palesztinok humuszt és falafelt, míg a spanyolok paellát főztek. Az izraelieknél zöldséges kuszkuszt és tradícionális tahini sütemény volt, míg a svédek speciális hot-dogjukat is elkészítették, a magyar csapatnál pedig a lángos volt a legnépszerűbb. A fesztivál hangulatú programon a külföldi hallgatók nemcsak nemzetük legfinomabb ételeit készítették el, hanem autentikus viseletekkel, zászlókkal, zenével, tánccal mutatták be kultúrájukat.

A rendezvény kapcsán Bács Zoltán kancellár elmondta: a rendezvény mára már kinőtte a jelenlegi helyszínt, így elképzelhető, hogy a szervezőkkel együttműködésben a jövő évi rendezvény olyan helyszínt kap, ahol a jelenlegihez képest jobban elférnek és színvonalasabb körülmények között tudnak bemutatkozni.

A nemzeti különlegességeket ötfős zsűri értékelte. Az első helyet a palesztin csapat, a másodikat az iráni, míg a harmadik helyet Törökország szerezte meg. A rendezvény teljes bevételét  a Gyermekhematológiai-onkológiai Tanszéken működő Leukémiás Gyermekekért Alapítványának ajánlották fel a külföldi

Minden eddiginél több látogatója volt a Debreceni Egyetemen tanuló külföldi hallgatók gasztronómiai fesztiváljának, az International Food Day-nek.

Sushi, menta chutney, svéd hot-dog,  kebab, baklava, zöldséges kuszkusz, shirazi saláta, tradícionális tahini sütemény és rizspuding – kulturális forgatag és megannyi különlegesség várta április 22-én délután a Debreceni Egyetemre látogatókat.

Az International Food Day-en tizenöt ország csapatának nemzeti különlegességeit kóstolhatták meg a kilátogatók. Az indiaiaknál sült rizst és csirke curryt, a japánoknál sushit, a jordánoknál bárányhúsos beduin specialitást, az egyiptomiaknál rizspudingot kínáltak. A palesztinok humuszt és falafelt, míg a spanyolok paellát főztek.

Az izraelieknél zöldséges kuszkuszt és tradícionális tahini sütemény volt, míg a svédek speciális hot-dogjukat is elkészítették, a magyar csapatnál pedig a lángos volt a legnépszerűbb. A fesztivál hangulatú programon a külföldi hallgatók nemcsak nemzetük legfinomabb ételeit készítették el, hanem autentikus viseletekkel, zászlókkal, zenével, tánccal mutatták be kultúrájukat.

Az első helyet a palesztin csapat, a másodikat az iráni, míg a harmadik helyet Törökország szerezte meg. A rendezvény teljes bevételét  a Gyermekhematológiai-onkológiai Tanszéken működő Leukémiás Gyermekekért Alapítványának ajánlották fel a külföldi

International Food Day

International Food Day

International Food Day

International Food Day

International Food Day

International Food Day

International Food Day

International Food Day

International Food Day


 
Elejére!